Kom igång med din startup

Drömmer du att starta eget företag? Då är det bara att sätta igång! Innan du tar det stora klivet och säger upp dig från din fasta anställning är det dock bra om du gör ordentlig research och planering. Att vara egenföretagare är riskfyllt och många startups överlever inte mer än ett par år. Här hittar du de bästa tipsen för dig som vill starta eget bolag.

Skriv ner affärsmodellen på en whiteboard

Planering är A och O för att du ska lyckas med din startup. Börja med att införskaffa en bra whiteboard hos Office Depot. Här hittar du många olika sorters whiteboardtavlor som passar på kontoret. Att skriva ner företagsidéer och planer på tavlan gör det lättare för dig och eventuella medgrundare att konkretisera era idéer. I uppstartsfasen av ett bolag är det många idéer som ligger och puttrar under ytan. Genom att skriva ner dem blir det enklare att sortera dem och välja vilka som är värda att gå vidare med. En whiteboard är ett oumbärligt verktyg på kontoret, inte minst hos nystartade bolag. På tavlans praktiska yta går det smidigt att brainstorma idéer, planera projekt och skriva ner hela eller delar av affärsmodellen.

Ha ordentligt med kapital

Många startups misslyckas och går i konkurs inom tre år. Det finns flera olika anledningar till varför nya företag inte överlever särskilt länge på marknaden. Den främsta anledningen är att affärsmodellen inte var lönsam eller livskraftig. Den andra anledningen är att pengarna helt enkelt tar slut. Därför är det viktigt att ha ordentligt med kapital när du startar ditt bolag. Övriga anledningar inkluderar bland annat problem med produkterna, juridiska problem, hård konkurrens och prissättningsproblem. Det kan även vara dålig tajming eller problem inom teamet eller med eventuella investerar. Det finns med andra ord mycket som kan gå fel, men med god planering kan du i alla fall minimera risken för misslyckande.