Kan du utbilda dig till företagare?

Du drömmer om att driva eget företag, men är osäker på om du har den utbildning som krävs. Behöver du en särskild utbildning för att starta företag?

Utbildning

För att starta företag behöver du ingen formell utbildning. Däremot kan du behöva ha en särskild utbildning för att verka i en bransch. Vill du ha egen advokatbyrå måste du först läsa till jurist på Uppsala universitet eller ett annat universitet. Detsamma gäller om du vill driva eget som sjuksköterska eller läkare. För att starta ett tillverkningsföretag eller en klädbutik räcker det med att du följer uppställda regler.

Kurser

Oavsett vilket slags företag som du ska driva behöver du kunskap inom bokföring och företagsbeskattning. Många företagare behöver också kunna marknadsföring. Det finns många kurser, både i ett fysiskt klassrum och på nätet om att driva företag. Vilka kurser som just du behöver beror på vilken bransch som du ska verka inom, tidigare kunskap och hur mycket du vill göra själv eller delegera bort.

Att kunna grunderna inom både företagsekonomi, bokföring och marknadsföring är klokt, även om du inte vill sköta det på egen hand. Som företagare är det smart att regelbundet delta i olika kurser och workshops. Dels lär du dig mer, dels får du ett större kontaktnät.