Hitta rätta namnet till ditt företag

När du startar ditt företag vill du naturligtvis ge din firma ett bra namn. Hur ska du tänka för att företaget ska få bästa möjliga namn?

Företagsnamn hos Bolagsverket

Först och främst kan du inte bara kalla ditt företag något utan att först ansöka om namnet hos Bolagsverket och betala för rätten att använda det. Om du startar en enskild firma behöver den inte ha något namn, men om du vill få kunder måste du ge företaget ett namn. Namnet måste dels vara ledigt inom den bransch som du ska verka inom, dels får namnet inte åka snålskjuts på ett etablerat företag. Vill du sälja möbler kan det varken heta Ikea eller Ekea. Du kommer sannolikt inte heller kunna sälja bilar eller kläder under namnet IKEA, trots att det är andra branscher. Det kostar att ansöka om namn därför är det klokt att först göra en egen efterforskning för att försäkra dig om att namnet är tillgängligt.

Specifikt eller allmänt namn

Om du är utbildad frisör och ska driva frisörsalong är det smart att satsa på ett specifikt namn som har med hår och frisörbranschen att göra. Det gäller de flesta fysiska och lokala företag. Då vet kunderna vad du gör och var du håller till när de söker på internet. Ska du däremot starta ett företag online eller ett hundföretag kan det vara klokare att använda ett vagare namn. Du vill till exempel driva hunddagis, men efterfrågan på hundpensionat är större. Då är det bättre om företaget heter något allmänt med hundar, Furry Friends eller Tass, istället för att ha ordet hunddagis i namnet. Detsamma gäller företag online. Du vill driva en webbshop, men är osäker på om det är sportartiklar eller vandringskängor som du ska satsa på. När ditt företag har ett mer diffust namn kan du enklare ända inriktning på företagets verksamhet.

Sociala medier och hemsida

Innan du ansöker om namnet på Bolagsverkets hemsida bör du kolla att både domännamnet för hemsida och kontonamn på sociala medier är lediga. Här ska du tänka långsiktigt. Även om du inte använder TikTok idag ska du inte satsa på ett namn som är upptaget på TikTok, då kan du få ångra dig i framtiden. Du bör också omgående köpa .se och .com domänerna samt skapa konton på alla plattformar. Det sistnämnda är gratis och då försäkrar du dig om att ingen kan åka snålskjuts på ditt företag i framtiden.