Företagsutbildningar

Så enkelt startar du företag

Det är faktiskt riktigt lätt att starta eget företag i Sverige. Det kostar ingenting och du kan komma igång utan att ens vara säker på vad du ska sälja eller erbjuda.

Enskild firma eller aktiebolag

De två vanligaste företagsformerna är enskild firma och aktiebolag. De flesta företagare har enskild firma. Då går du bara in på Skatteverkets hemsida och ansöker om f-skattsedel. Efter cirka fyra-sex veckor kan du börja driva ditt företag. Fördelen med enskild firma är att det är helt gratis och att du snabbt kommer igång. Nackdelen är att firman går på ditt personnummer. När firman tar ett lån, så är det du som privatperson som är juridiskt ansvarig för lånet. Får företaget betalsvårigheter är det alltså du som hamnar hos inkasso eller Kronofogden.

Det kräver mer att starta ett aktiebolag, men då är företaget en egen juridisk personer. Du måste betala för att starta ett aktiebolag och bokföringen är också mer komplicerad. Men du som privatperson behöver inte oroa dig personligen om företaget går omkull.

Marknadsanalys

När du startar företag är det klokt att göra en marknadsanalys om du planerar att erbjuda produkter eller tjänster. Alla företag säljer inte något, som till exempel en gård som på pappret är en jordbruksfastighet. Fastigheten måste vara ett företag, men ägaren behöver inte bedriva jordbruk och sälja mjölk. Om du däremot vill sälja ekologiska grönsaker eller hyra ut stallplatser är det klokt att ta reda på om det finns efterfrågan. Så att du inte spenderar tid och pengar på en företagsidé som inte kommer att bära sig ekonomiskt. Det gäller oavsett vilket slags företag som du vill driva. Du måste erbjuda något som folk vill köpa.

Marknadsföring

När du startar ditt företag är det smart att omgående starta hemsida och marknadsföra dig på sociala medier. Skapa konton med ditt företagsnamn på flera plattformar, som Instagram, Pinterest och Facebook. Var noggrann med att särskilja på dig som privatperson och ditt företag. Se till att alltid vara professionell och ha samma logga överallt. Det är också smart att se över dina privata konton på sociala medier och ta bort allt som är oseriöst. Hur du uppfattas som person påverkar huruvida kunderna vill köpa från ditt företag.

Håll ut

Ingen är världsmästare i början. Det tar tid att bygga företag. Det är enkelt att starta en firma, men utmaningen ligger i att få kunder och sedan behålla dem. Många framgångsrika företagare har först testat flera företagsidéer som inte fungerat. Du måste både hålla ut och våga byta inriktning. Därför tar det tid att bygga företag: först måste du se om idén fungerar. Det tar lite tid. Sedan måste du utvärdera om du ska fortsätta eller satsa på en annan idé. Men det är också det som gör eget företag så roligt: du får fatta beslut, ta ansvar och vara innovativ.